Tijmen (fictief personage) had zijn masterscriptie met succes afgerond. Hij wilde zijn bevindingen delen met de academische gemeenschap en ging daartoe op zoek naar geschikte conferenties. Hij vond een paar opties, maar hij kon niet besluiten naar welke hij zou gaan omdat hij geen ervaring had met conferenties.
Uiteindelijk koos hij er een en hij maakte een afspraak met zijn studieadviseur om erover te praten. Hij wilde een bevestiging van de rechtelijke status en de geschiktheid van de conferentie voordat hij zich inschreef. Een dag na het gesprek liet zijn studieadviseur hem weten dat hij de conferentie had gecheckt en dat het er goed uitzag. Het was een geschikte en legitieme optie.
Het is een gegeven dat onze studenten bij WUR te maken krijgen met nepconferenties
Een paar dagen nadat hij de aanmelding en betaling voor de conferentie had voltooid, kreeg Tijmen achterdocht over de legale status van de conferentie. Een paar collega’s hadden gehoord dat deze conferentie oplichterij zou zijn. Tijmen haastte zich vervolgens om zijn inschrijving te annuleren en geld terug te vragen, maar zonder succes, want de ‘organisatoren’ beweerden dat hij volgens de annuleringsvoorwaarden slechts een bepaald bedrag terug kon krijgen.
Het is een gegeven dat onze studenten bij WUR te maken krijgen met dit soort nepconferenties. Ik vraag me daarom af wat de studieadviseurs kunnen doen om deze frauduleuze situaties op te sporen en te voorkomen? Misschien moeten de spinnen het web wat sterker maken.
Willy Contreras-Avilés (34) is tweedejaars promovendus Tuinbouw en Biochemie van medicinale cannabis uit Panama. Hij houdt van dansen (perreo), Italiaans koken en zwemmen.