Wetenschap

Eerste Darwin Café in Wageningen

De geboortedag van Darwin is elders op de wereld jaarlijks aanleiding om feestelijk bij stil te staan. Nederland doet niks. Maar dat gaat veranderen, te beginnen in Wageningen.
Roelof Kleis

Je hoeft maar even te googelen en je zit zo op een site als darwinday.org. De site brengt overzichtelijk in kaart wat er allemaal te doen is op 12 februari, de geboortedag van Charles Darwin. Nederland is een blinde vlek op deze kaart. Maar als het aan bioloog en wetenschapsredacteur Gert van Maanen ligt niet lang meer. Het eerste Darwin Café, volgende week zondag dus, in het Rad van Wageningen moet het begin inluiden van een traditie Darwin v2.0In Darwin Café komen een paar lijntjes samen. De eerste is de introductie van het ecologische bier Darwin v2.0. Het bier is ontwikkeld door de Brouwerij Wageningen, mede op aanwijzingen van gebruikers. Die konden de afgelopen maanden in een aantal Wageningse cafés eerdere versies van het bier proeven en de smaak bijsturen door een beoordelingsformulier in te vullen. Evolutiebier pur sang dus.

Overal in de wereld, en vooral in Amerika, wordt zijn geboortedag gevierd, behalve in ons land

Gert van Maanen

Het tweede lijntje is de Darwinpassie van Van Maanen. De hoofdredacteur van Bionieuws en voormalig journalist bij Resource, loopt al veel langer met het idee rond een jaarlijkse Darwin Dag te organiseren. ‘Overal in de wereld, en vooral in Amerika, wordt zijn geboortedag gevierd, behalve in ons land. Dat kan toch niet.’ Het vuurtje wakkerde weer aan toen hij lucht kreeg van het Wageningse Darwin-bier in-de-maak.

Lezing

De contacten waren snel gelegd. De Wageningse brouwers (waaronder een oud-WUR-student biotechnologie) waren meteen enthousiast en zo krijgt Wageningen de landelijke primeur van het Darwin Café. De brouwers presenteren hun biertje, Van Maanen luistert het evenement op met een lezing over zijn favoriete wetenschapper. Hij zal daarbij vooral op de persoon Darwin ingaan. ‘Hoe komt het dat Darwin zo’n bijzondere belangstelling in de biologiehad, terwijl hij eigenlijk helemaal geen bioloog was?’

DarwinBier.jpg

‘Darwin kwam uit een gegoede familie en kon alles doen wat hij wilde’, vervolgt Van Maanen. ‘Toch koos hij ervoor om de natuur te bestuderen en ons te verrijken met ontzettend veel nieuwe ideeën.’ Van Maanen zocht uiteraard naar connecties tussen Darwin en bier. Was Darwin bijvoorbeeld een bierdrinker? ‘Die link is dun’, erkent Van Maanen. ‘Maar in de Queens Head in Darwins woonplaats Down is wel een bar naar hem vernoemd.’

Quiz

Het kan een mooi weetje zijn voor de Darwin pubquiz die Van Maanen volgend jaar samen met het Landelijk Overleg van Biologie Studenten (LOBS) wil organiseren. De opzet is om in elk van de zeven steden met een universitaire opleiding biologie zo’n Darwinquiz te doen. Voor teams van studenten plus een hoogleraar. Te beginnen in Wageningen, waar de grootste populatie biologen studeert. Voor de vragen tekenen Van Maanen en zijn collega’s van Bionieuws.

Het Darwin Café op zondag 12 februari begint om 15.00 uur en wordt gehouden in jet Rad van Wageningen aan het Conventplein. Entree 3 euro, met inbegrip van een Darwin v2.0.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.