Student

Blog: plasticvrij falen

Het studentenhuis van Geert van Zandbrink zag het wel zitten om een plasticvrije week te organiseren. Een challenge voor meer awareness, weetjewel. Van een leien dakje ging het niet, maar Geert vindt zo'n plasticvrij experiment wél een aanrader.
Geert van Zandbrink

© Sven MenschelIn de wereld van vloggers en influencers doen ze niet anders dan challenges. Daarnaast is het helemaal upcoming om waste free en green te leven. De twee werelden vinden elkaar in de plastic freechallenge. Een hippe term was niet zozeer nodig: mijn studentenhuis zag het wel zitten om met het oog op awareness, om er nog zo’n heerlijke Engelse term in te gooien, een plasticvrije week te organiseren.

De regels zijn simpel: gebruik van wegwerpplastic is verboden. Vervangers als blik, glas en papier zijn wel toegestaan. Ook zuivelverpakkingen kunnen in principe door de beugel, maar alleen als er geen plastic dop op zit. Dat betekent meteen dat het onmogelijk wordt om al je boodschappen te doen bij de gangbare supermarkt, want daar is slechts een beperkte selectie producten níet verpakt in plastic. Zelfs paprika’s en komkommers zijn vaak niet zonder plastic te verkrijgen. Logischerwijs worden de bakker, de groenteman en vooral de kramen op de markt je beste vriend.

De visboer kijkt je nu misschien nog een beetje raar aan, maar dat zal snel veranderen

Een andere kameraad zul je vinden in je eigen verpakking om overal mee naartoe te nemen. Bij onder andere de Albert Heijn zijn herbruikbare groentennetjes te verkrijgen die ervoor zorgen dat je niet telkens gebruik hoeft te maken van wegwerpzakjes. Voor je tripje naar de bakker kun je een linnen broodzak gebruiken. En zo’n week maakt je inventief genoeg om op nog veel meer momenten je eigen verpakking mee te nemen. Wil je bijvoorbeeld kibbeling halen, dan neem je gewoon een Tupperware-bakje mee. De visboer kijkt je nu misschien nog een beetje raar aan, maar dat zal snel veranderen.

Desalniettemin ging het allemaal niet bepaald van z’n leien dakje. Gedachteloos bestelde ik in onze plasticvrije week online kleding, die werd geleverd met een plastic zakje om ieder kledingstuk heen. Gefaald, dacht ik bij mezelf.

Als de wereld het de consument zo moeilijk maakt om plasticvrij te leven, dan denkt de econoom in mij al snel dat het probleem niet bij de consument ligt, maar aan de productiekant. Dat zorgt er meteen voor dat ik me stukken minder verantwoordelijk voel. Toch doet het van binnen een beetje pijn als ik nu in de supermarkt een in plastic gehulde paprika in mijn mandje leg. Je kan zeggen wat je wil, maar deze challenge heeft me wel degelijk aware gemaakt. Een aanrader! #nospon

Geert van Zandbrink studeert Economie en Beleid.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.