Smaken van WUR: Patacones

Natali Gomez en Paula Tejada Guzman delen het recept voor Colombiaanse patacones.
Natali Gomez (links), student Environmental Sciences en Paula Tejada Guzman, student Development and Rural Innovation. Eigen foto

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Natali Gomez, student Environmental Sciences en Paula Tejada Guzman, student Development and Rural Innovation, delen het recept voor Colombiaanse patacones.

‘Dit gerecht, gemaakt van bakbananen, komt oorspronkelijk uit de Caraïbische kuststreek van Colombia. Het is een perfect bijgerecht of tussendoortje en kan op ieder moment dan de dag gegeten worden. In Colombia wordt het gegeten met ‘hogao’ (soort salsa) en ‘suero costeño’ (soort zure room). Iedereen is dol op patacones. Dit gerecht is ook populair in landen als Ecuador, maar daar eten ze het zonder ‘agua de ajo’, oftewel knoflookwater, het geheim achter een geweldige patacón!’

Ingrediënten

(Voor 2 personen)

  • twee groene bakbananen
  • zonnebloemolie
  • kopje water
  • drie teentjes knoflook
  • snuf zout

Bereiding

  1. Meng in een kom drie geplette teentjes knoflook met een kopje water en wat zout; 
  2. Verhit de olie in een vrij grote pan (of gebruik de frituurpan);
  3. Pel de bananen en snijd ze in ongeveer 5 stukken;
  4. Bak de bananen goudbruin in de olie;
  5. Zodra de bakbananen goudbruin zijn maar nog zacht, haal je ze uit de olie en laat de overtollige olie weglekken. Plet de gebakken stukken banaan tot een ronde schijf tussen twee snijplanken. Gebruik plasticfolie om te voorkomen dat ze aan de plank plakken.
  6. Week gedurende een minuut de bananenkoeken in het knoflookwater en bak ze vervolgens nogmaals goudbruin en knapperig;
  7. Laat op keukenpapier uitlekken en voeg peper en zout naar smaak toe;
  8. Serveer met hogao of suero costeño. Eet smakelijk!

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.