Dekschild ‘Must Leave’ terecht

De stormschade aan het kunstwerk wordt dit voorjaar hersteld.
Foto Marten Scheffer

Het is alweer even geleden, de stormen die bijna drie weken geleden het land teisterden. De rukwinden van Eunice kostten de kever in de vijver bij Orion een dekschild. Maar waar was het schild van fiberglas?

Een onmiddellijke zoektocht in het weekeinde van de storm leverde niks op. ‘Ik denk dat-ie in de vijver ligt’, opperde geestelijk vader van het werk Marten Scheffer. Sindsdien volgden twee pogingen om het dekschild in het water te lokaliseren. Eerst met twee mensen met stokken, vertelt hoogleraar Scheffer. Maar het dekschild bleef onvindbaar. ‘Probleem is dat de vleugel dezelfde kleur heeft als de bodem en het nu zwartbruine water.’

Foto Roelof Kleis

Bij een uitgebreidere zoekactie met meer mankracht gisteren was het wel raak. Clara Delecroix, promovenda bij Scheffer, vond de vleugel uiteindelijk. Niet in de vijver waar de kever staat, maar in het deel aan de andere kant van de brug. ‘Het stak onder water schuin in de bodem’, licht Scheffer toe. ‘Mijn reconstructie: hij is door de storm dwarrelend door de lucht meegevoerd, en uiteindelijk zijdelings als een mes in het water en de bodem gesneden.’

Visnetjes

Foto’s laten de dregploeg zien, getooid met visnetjes. Dat ziet er wat lullig uit. Scheffer: ‘Die netjes hadden we een keer gekocht voor een schoolkinderen-waterbeestjes-dag. We gebruikten nu de bamboestokken om in het donkere water te tasten.’ Het dekschild is licht beschadigd. De Deense kunstenaar Vagn Iversen komt in de lente naar de campus om het dekschild weer aan te hechten.

Ik kreeg aanbiedingen van zowel de studenten zeilvereniging als de studenten duikvereniging om te helpen zoeken

Marten Scheffer, geestelijk vader van Must Leave

Het verdwenen dekschild hield de gemoederen bezig de afgelopen weken. ‘Hartverwarmend’, zegt Scheffer. ‘Ik kreeg aanbiedingen van zowel de studenten zeilvereniging als de studenten duikvereniging om te helpen zoeken.’ Mogelijk vanwege de door Scheffer in het vooruitzicht gestelde fles zelfgestookte drank voor de eerlijke vinder. Die fles blijft nu op de leerstoelgroep.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.