Voel je lekkerder door te luisteren

Van alleen al luisteren naar een natuurverhaal kan je je beter voelen.
Om gelukkig(er) van te worden: een verhaaltje uit de natuur, bijvoorbeeld over boomkruipers. Foto Shutterstock

Kan je stemming wel een oppepper gebruiken? Een snel recept om je gelukkiger te voelen, is luisteren naar een natuurverhaal, ontdekte Biologie-masterstudent Mirte van Balen.

Welke invloed heeft de natuur op het menselijk welbevinden? Die vraag houdt onderzoekers al tijden bezig. Wetenschappelijk is al vast komen te staan dat in de natuur zijn ons geluksgevoel ten goede komt. Ook afgeleiden daarvan – kijken naar natuurbeelden, luisteren naar natuurgeluiden – maakt mensen bewezen gelukkiger. Biologie-masterstudent Mirte van Balen, in de afrondende fase van haar stage bij de online redactie van radio- en tv-programma Vroege Vogels, abstraheerde dat nóg iets verder: ze wilde weten of ook het luisteren naar natuurverhalen mensen positiever kan stemmen.

Voor en na

Die vraag onderzocht ze door lezers van de nieuwsbrief van NatureToday een vragenlijst te laten invullen voor en na het beluisteren van een fragment uit Vroege Vogels. Ze gebruikte drie fragmenten, willekeurig verdeeld over de respondenten, die ze alle drie zorgvuldig had ontdaan van de natuurgeluiden die er voor het radioprogramma juist ín worden gemonteerd, zoals vogelzang. Zo kon ze het geïsoleerde effect van de verhalen zo goed mogelijk meten.

Blij door de boomkruiper

Gemiddeld rapporteerden de in totaal ruim tweeduizend respondenten een duidelijk positiever gevoel na het beluisteren van de fragmenten. Het meest gelukkig stemde een verhaal over het nestelgedrag van boomkruipers, gevolgd door een fragment uit de zogenoemde “Fenolijn”, waarop luisteraars bijzondere natuurobservaties inspreken. Het wat somberder derde fragment, over hoe bezorgdheid over klimaatverandering kan uitmonden in een klimaatdepressie, had een duidelijk minder vrolijk stemmend effect.

Benieuwd wat de natuurverhalen doen voor jouw gemoedstoestand? Beluister het bewuste boomkruiper-fragment of laaf je aan de onderzochte Fenolijn-meldingen

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.