Smaken van WUR: Spanakopita

Katerina Mouka (25), masterstudent Plant Sciences, deelt een Grieks recept voor spinazietaart.
Katerina Mouka, masterstudent Plant Sciences

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Katerina Mouka (25), masterstudent Plant Sciences, deelt een Grieks recept voor spinazietaart.

‘Dit is een van de typisch Griekse gerechten die mijn grootmoeder maakt. Het doet me aan haar denken en aan haar liefde voor kruiden. Ze maakte deze taart altijd als wij op bezoek kwamen. Dit is het basisrecept en niet de versie die mijn oma maakte: zij voegde kruiden toe die ze in de natuur plukte en sommige zijn alleen in Griekenland te vinden. Maar de taart smaakt ook zonder deze kruiden heerlijk!’

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3-4 preien
  • 500 gram spinazie
  • 1 kopje olijfolie
  • 200 gram fetakaas
  • 500 gram tarwebloem
  • zout
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 kopje lauw water

Bereiding

Voor de vulling:

  1. Snijd de ui en de prei in kleine stukjes;
  2. Fruit de ui en preistukjes in wat olie in een pan;
  3. Haal de pan van het vuur en voeg de spinazie, 5-6 eetlepels olijfolie en de fetakaas toe.

Voor het filodeeg:

  1. Meng de tarwebloem, het water en de azijn in een kom;
  2. Voeg 5-6 eetlepels olijfolie en een mespuntje zout toe;
  3. Blijf kneden tot het deeg niet langer aan je handen plakt;
  4. Rol het deeg dun uit zodat je er 4 dunne lagen van kunt maken.

Bereiden:

  1. Bekleed de bakvorm met twee dunne lagen deeg. Voeg de vulling toe;
  2. Bedek de vulling met de overige twee lagen deeg. Sprenkel wat olijfolie tussen de lagen;
  3. Bak een uur in een voorverwarmde oven op 200oC. Eet smakelijk!

Deel jouw recept met Resource en win een Aurora-lunchbon van 10 euro. resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.