Sleutelfiguren: Jurgen Groendijk

Deze tuinman wil uiteindelijk iets met trekkers.
Tuinman Jurgen Groendijk (links) met zijn collega Peter Helbach aan het werk bij Orion. Foto: Guy Ackermans

Ze zijn onmisbaar op de campus: schoonmakers, conciërges, cateraars, tuinmannen, receptionisten – de lijst is lang. Resource zoekt deze sleutelfiguren op. Dit keer Jurgen Groendijk (19), tuinman bij Donker Groen.

‘Drie jaar geleden was ik op zoek naar een stageplek vanuit Pantarijn. Ik wist al dat ik in het groen wilde werken, maar waar? Mijn vader is technicus bij WUR en zei: “Ik zie hier Donker Groen-busjes rijden.” Hij heeft de voorman toen aangesproken. Zo ben ik hier terechtgekomen.

De dag begint hier in de schuur van Donker Groen in Bennekom met koffie. We bespreken wat we gaan doen en rijden dan met een busje naar de campus. Bij WUR werken we vaak met een team van drie of vier man. Van half acht tot vier zijn we buiten bezig of in de twee binnentuinen van Gaia/Lumen.

Uiteindelijk wil ik iets met trekkers

Ik houd van buiten werken en de collega’s maken het werk ook leuk. De zomer is mijn favoriete seizoen, ik heb niks met kou. ’s Zomers is ons werk vooral schoffelen en bosmaaien, alles wat met gras te maken heeft. In de winter is er veel snoeiwerk en kanten snijden van de hagen.

Er zijn veel leuke plekken hier op de universiteit. De tuin achter Lumen bijvoorbeeld. Twee keer per jaar moet het gemaaid worden, niet alles, de stukken die zijn volgebloeid. En dan is het opruimen. Nu zie je niet veel bloemetjes, maar straks in het voorjaar en de zomer ziet het er heel mooi uit.

Bij Aurora hebben we laatst nieuwe beplantingsstroken aangelegd. Daar kwam ook veel grondverzet bij kijken. Het was wel blubberig, ik heb er met mijn hele laarzen in gestaan. We hebben er best veel tijd aan besteed, vijf dagen met de hele ploeg van vijftien man. Ik denk dat het er heel mooi is als het straks allemaal volgegroeid is.

Ik ben nu bezig met mijn trekkerrijbewijs, want uiteindelijk wil ik iets met trekkers. Een loonbedrijf lijkt me wel wat, op zo’n ding rijden en grond verzetten, zoals BMG hier op de campus. Het liefst in een trekker van New Holland, daar werd ik als kind mee opgehaald.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.