Infarm gaat samenwerken met WUR

Groot netwerk van verticale landbouw investeert in onderzoeksprojecten in Wageningen.
Foto Shutterstock

Infarm, een groot netwerk van verticale landbouw, gaat samenwerken met WUR. Infarm gaat de komende vier jaar twee promovendi en een postdoc financieren die de productie van tomaten gaan optimaliseren op het gebied van smaak, voedingswaarde en opbrengst. De tomaten worden indoor geteeld in hydrocultuur, in water met voedingsstoffen, onder ledverlichting. Ook gaat een onderzoeksteam van Infarm zich vestigen op de Wageningse campus.

Groeimarkt

Infarm heeft in Noord-Amerika, Azië en Europa al meer dan 1.400 vertical farms opgezet in winkels en Infarm Growing Centers. Deze vertical farms zijn met elkaar verbonden via een cloudnetwerk. Infarm denkt de lokale en duurzame teelt van tomaten en andere vruchtgewassen een enorme groeimarkt is. Het bedrijf haalde in december nog 200 miljoen dollar op bij investeerders om haar netwerk en productie uit te breiden.

Minder land en water

In de afgelopen jaren is Infarm, in 2013 opgericht in Berlijn, enorm gegroeid. Momenteel werken er zo’n duizend medewerkers en oogst het bedrijf maandelijks ruim een miljoen planten. Daarbij gebruikt het 95 procent minder land en 95 procent minder water dan bij grondgebonden landbouw, claimt het bedrijf. Bovendien zijn 90 procent minder transportkilometers nodig en gebruikt Infarm geen chemische bestrijdingsmiddelen. Infarm werkt samen met dertig grote supermarktketens in de wereld.

Teeltkosten

Infarm zoekt naar manieren om de teeltkosten te verlagen en de kwaliteit van de tomaten in haar gebouwen te verbeteren. Naast tomaten wil het bedrijf ook de productie van aardbeien, paprika’s en champignons verbeteren, zegt Pavlos Kalaitzoglou. Deze WUR-alumnus is directeur Crop Science bij Infarm.

Sensoren

De onderzoekers bij WUR gaan moderne sensoren en scanners gebruiken om de groeisnelheid, gezondheid en het voedingsstoffengehalte van de tomaten te evalueren. Ze onderzoeken ook hoe efficiënt de tomaten in een hydrocultuursysteem licht opvangen en verdelen. Die inzichten moeten leiden tot een hogere tomatenproductie.

Praktijk

‘Voor WUR vormt deze samenwerking een prachtige kans om experimentele resultaten toe te passen in de praktijk, omdat de onderzoekomgeving ook de teeltomgeving vertegenwoordigt’, zegt hoogleraar Leo Marcelis van Tuinbouw en Productfysiologie van WUR. Hij wil de kennis uit deze projecten breed toepasbaar maken om de opbrengst en kwaliteit in de tomatenteelt te verbeteren, met gebruik van veel minder water en energie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.