XR-actievoerders veroordeeld voor Upfield-protest

Vijf actievoerders hebben twee weken voorwaardelijke celstraf en een boete gekregen.
Actievoerders tijdens het protest bij Upfield afgelopen mei. Een aantal van hen klom in een bouwkraan. Foto Roelof Kleis

Zes actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion—allen student—stonden maandag 6 december terecht voor het bezetten van de Upfield-bouwplaats. Ze werden verdacht van huisvredebreuk op het terrein. Vijf actievoerders werden veroordeeld; bij één actievoerder werd de zaak geseponeerd wegens een procedurele fout van justitie. ‘Eigenlijk wordt ons de mond gesnoerd.’

Tijdens de protestactie afgelopen mei tegen de ‘prominente aanwezigheid’ van multinationals op de campus, verschansten meerdere demonstranten zich in een bouwkraan op de bouwplaats van Upfield. Toen de politie rond het middaguur de actievoerders beval om de actie te staken, bleef een deel van hen bovenin de bouwkraan. Een speciale eenheid van de politie moest vervolgens met deze actievoerders abseilen. Beneden aangekomen, werden ze gearresteerd.

Onverwacht

De officier van justitie eiste twee weken voorwaardelijke celstraf en een boete van 225 euro, meldt Omroep Gelderland. De advocaat van de actievoerders vroeg om vrijspraak. ‘Het betreft hier een vreedzame demonstratie. Er zijn geen vernielingen aangericht.’ De politierechter ging daar uiteindelijk niet in mee en veroordeelde de vijf leden van XR.

De actievoerder wiens zaak werd geseponeerd (naam bekend bij redactie) is geschrokken van de uitspraak. ‘Dit hadden we niet zien aankomen. In principe hebben we gewoon demonstratierecht. Op het bezetten van de kraan na, zijn we eigenlijk niemand écht tot last geweest. Dan is twee weken celstraf gigantisch hoog, echt onbegrijpelijk.’

Mond gesnoerd

De voorwaardelijkheid van de celstraf is twee jaar van kracht. Als de veroordeelden in die periode opnieuw worden gearresteerd, moeten ze de straf alsnog uitzitten. ‘Daarmee wordt ons dus eigenlijk de mond gesnoerd en kunnen we de komende twee jaar geen actie voeren’, aldus de actievoerder. Ook krijgen de veroordeelden een aantekening op hun strafblad. ‘Ik denk wel dat mensen nu twee keer gaan nadenken over hoe ze gaan protesteren. In dit geval zijn we ook een bouwterrein opgeklommen, wat werd gezien als huisvredebreuk. In de publieke ruimte wordt er toch heel anders beoordeeld, verwacht ik. En persoonlijk vind ik de klimaatcrisis veel te heftig. Het zijn noodzakelijke acties. We willen druk zetten op de universiteit om van koers te veranderen. Nood breekt wet.’

De veroordeelde actievoerders van Extinction Rebellion overwegen in hoger beroep te gaan.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.