Phytophthora snijdt aardappelplant open

Natuurkundigen: veroorzaker van aardappelziekte maakt scherp mes om plant binnen te dringen.
Hoe phytophthora de plant binnendringt. Beeld WUR

Samenwerking van Wageningse plantenziektenkundigen en natuurkundigen heeft aan het licht gebracht hoe Phytophthora infestans, de veroorzaker van de aardappelziekte, aardappelplanten infecteert.

‘We hebben ontdekt dat Phytophthora met slimme trucs zijn buisvormige infectiestructuur kan aanscherpen om vervolgens door het oppervlak van de plant te snijden als een scherp mes’, zegt Joris Sprakel, hoogleraar Fysische Chemie en Zachte Materie. ‘Met deze strategie kan Phytophthora, zonder brute kracht en met minimaal verbruik van energie, zijn gastheer infecteren. Dit is voor het eerst dat dit mechanisme aan het licht is gebracht en echt een fundamentele ontdekking.’

Plakkracht

De ontdekking levert een nieuw aanknopingspunt op om de hardnekkige aardappelziekte te bestrijden, zegt Francine Govers, hoogleraar Fytopathologie. ‘Phytophthora kan de plant niet binnendringen zonder zich eerst sterk te hechten aan het oppervlak van het blad.’ De onderzoekers hebben dit idee al getoetst door bladeren van aardappelplanten te bespuiten met een niet-giftig stofje dat de plakkracht van het blad vermindert. Door deze bespuiting daalde de Phytophthora-infectie met 65 procent.

Phytophthora is nog altijd een grote bedreiging van de aardappelopbrengsten in de wereld, de schade kan jaarlijks oplopen tot 6 à 7 miljard euro. Plantenveredelaars hebben al meerdere rassen ontwikkeld die resistent zijn tegen de schimmel-achtige, maar die weet vroeg of laat toch de plant weer te infecteren. Dit onderzoek biedt nieuwe aanknopingspunten om Phytophthora te bestrijden. De WUR-onderzoekers publiceerden hun resultaten in Nature Microbiology.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.