Weer Wat Wijzer: Waarom moet je bloemen schuin afsnijden?

Thuis schuin afsnijden, is het advies van de bloemist. Waarom eigenlijk?
Weer wat wijzer bloemen schuin afsnijden Illustratie Marly Hendricks

‘Het is inderdaad belangrijk om bloemen aan te snijden voor je ze in de vaas zet’, vertelt Nieves García, onderzoeker Sierteelt bij Glastuinbouw. ‘Dan kunnen ze beter water opnemen.’ Als de steeltjes namelijk droog hebben gestaan, kan het zijn dat ze lucht hebben aangezogen en de luchtbellen in de houtvaten belemmeren vervolgens wateropname als je de bloemen weer in water zet. Daarnaast is het onderste deel van het steeltje vaak uitgedroogd en ook kunnen er bacteriën in zitten.

Drie redenen dus om bloemen aan te snijden. Maar of je dat nu recht of schuin doet, maakt volgens García geen verschil. ‘Daar is door het Testcentrum voor Siergewassen van FloraHolland onderzoek naar gedaan: het maakt niks uit voor de houdbaarheid.’ Het idee erachter is dat een schuin snijvlak meer oppervlak heeft. ‘Dat klopt,’ zegt García, ‘maar de wateropname is afhankelijk van het aantal houtvaten en de verbindingen ertussen en dat blijft gelijk.’

Voor de houdbaarheid maakt schuin afsnijden niet uit

Nieves García, onderzoeker Sierteelt bij Glastuinbouw

Ze heeft wel een ander argument voor het schuin afsnijden: ‘Dat is lastiger dan recht snijden en je hebt er een goed scherp mes voor nodig. Daarmee kan je een mooi snijvlak maken en beschadig je de steel minder. Dat is belangrijk omdat bij schade suikers uit de steel kunnen lekken die vervolgens in de vaas komen en daar bacteriegroei bevorderen. Hoe je bloemen aansnijdt, schuin of recht, maakt dus niet uit, als je maar een scherp mes gebruikt.’

García heeft nog een paar tips om de houdbaarheid van bloemen te vergoten. ‘Zorg voor een echt schone vaas en schoon water: bacteriën zijn de belangrijkste vijand van je bloemenbos. Los de zakjes snijbloemenvoedsel goed op en in de juiste dosering. Doe het liefst koud water in de vaas. Er wordt wel eens lauw of warm water geadviseerd, maar uit onderzoek blijkt dat bloemen na het droog liggen het snelst verzadigen in koud water: de lucht die tijdens het droog liggen de stengels is binnengedrongen, moet in het water oplossen om de weg voor water vrij te maken. In koud water lost meer lucht op dan in warm water. Desondanks blijkt de watertemperatuur vervolgens nauwelijks effect te hebben op de levensduur van de bloemen.’

We worden dagelijks overspoeld met soms tegenstrijdige informatie. Hoe zit het nu precies? In deze rubriek geeft een wetenschapper antwoord op jullie prangende vragen. Door te vragen word je wijzer. Durf jij ‘m te stellen? Mail naar redactie@resource.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.