WUR voorkomt vogelgriep met lasers

Lasers houden wilde eenden en ganzen op afstand bij pluimveebedrijven.
Foto: WUR

Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad heeft een test gedaan om met lasers wilde vogels op afstand te houden van pluimveebedrijven, om daarmee de overdracht van vogelgriep te voorkomen.

Trekvogels vormen het grootste gevaar voor pluimveehouders, omdat ze door hun uitwerpselen het vogelgriepvirus kunnen verspreiden. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat vliegvelden en vuilstortplaatsen met succes wilde vogels op afstand houden met behulp van laserstralen.

Uitloop

Het Wageningse onderzoeksinstituut installeerde vorige winter een laser op een mast van 6 meter hoogte in het uitloopgedeelte van een legkippenbedrijf dat eerder was getroffen door vogelgriep. Gedurende de avond en nacht bescheen de laser het 1,5 hectare grote uitloopveld voor de kippen, overdag scheen het laserlicht ook om het omliggende weiland. Acht camera’s hielden de aanwezigheid van wilde vogels bij, in de maand met laser en een maand zonder laser.

Met de lasers werd het bezoek van de wilde vogels aan het uitloopveld vrijwel volledig (99,7 procent) voorkomen

Uit de proef bleek dat in de maand zonder laser geregeld, met name ’s nachts, wilde vogels de uitloop van het pluimveebedrijf bezochten. Ze zochten er naar eten en gingen zwemmen in de waterplassen op het veld, registreerde de camera. De volgende dag gingen de kippen dan drinken uit die plassen. Hiermee zou de vogelgriep zich op de uitloop kunnen verspreiden. Met de lasers werd het bezoek van de wilde vogels aan het uitloopveld vrijwel volledig (99,7 procent) voorkomen. De laser veegde als het ware ook de omringende weilanden schoon, waardoor er geen wilde ganzen met virus het bedrijf konden besmetten.

Vergunning

WUR-onderzoeker Armin Elbers verwacht dat de lasers in de toekomst vaker zullen worden ingezet tegen wilde vogels, maar de pluimveehouders hebben daarvoor wel een vergunning nodig in het kader van de Wet Natuurbescherming. Het onderzoek maakte deel uit van een gezamenlijk programma van ministerie van LNV, pluimveebedrijven, Dierenbescherming en WUR.

Meer lezen:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.