Smaken van WUR: Pastitsio

Dit keer een Grieks recept van Andronikos.
Pastitsio en Andronikos

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Andronikos Ballis, student Levensmiddelentechnologie neemt ons mee naar zijn thuisland Griekenland.

‘Pastitsio is een traditioneel Grieks gerecht. Iedere familie maakt het net even anders en dat zorgt voor hilarische “gevechten” tussen grootmoeders over wie de lekkerste pastitsio maakt. Vegetariërs kunnen het vlees vervangen door soja en champignons.’

Ingrediënten

  • Gehakt: 750 gr gehakt; 4 el olijfolie; 1 el kristalsuiker; 2 uien, gesnipperd; verse tijm; 1 teen knoflook, fijngesneden; 2 el tomatenpuree; 100 ml rode wijn; 400 gr tomaten in blik; 2 bouillonblokjes; 2 laurierblaadjes; 1 tl kaneel; ½ bosje peterselie;
  • Béchamelsaus: 100 gr boter; 100 gr bloem; 1 lt melk; zout en peper; ½ tl nootmuskaat; 100 gr geraspte Gruyère; 3 eierdooiers;
  • Pasta: 300 grbucatini; 2 eieren; 200 feta; ½ bosje peterselie, fijngesneden; 30 ml olijfolie; tijm, fijngesneden

Bereiden:

  1. Gehakt: bak 2 minuten in olijfolie: uien, helft suiker, tijm, knoflook en tomatenpuree. Voeg gehakt toe. Voeg wijn toe en laat alcohol verdampen. Voeg blik tomaten, kaneel, helft suiker, bouillonblokjes en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur 10-20 min. sudderen.
  2. Béchamelsaus: Boter in een pannetje smelten en direct bloem toevoegen. Met garde paar minuten roeren. Voeg melk toe met kleine scheutjes tegelijk en blijf roeren tot een egale saus ontstaat. Haal pan van het vuur en voeg zout, peper, nootmuskaat en groot deel gruyère toe. Roer als laatste de eierdooiers erdoor.
  3. Pasta: Doe de gekookte paste in een grote ovenschaal en roer er 2 losgeklopte eieren, tijm, peterselie en feta doorheen.
  4. Verwarm de oven tot 180°C. Roer een beetje béchamelsaus door de gehaktvulling en doe deze op de pasta in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte gruyère en zet 40 minuten in de oven, tot de saus bruin is.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.