Smaken van WUR: Couscous met ‘slang’

Dit keer een Algarijns recept van Asma.

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Promovendus Asma Kherfi-Nacer bij het Laboratorium voor Moleculaire Biologie neemt ons mee naar haar thuisland Algerije.

‘Van een vriendin kreeg ik een bijzondere groente, genaamd Slang van Italië (cucuzza). De groente groeit in het zuiden van Algerije, waar wij allebei vandaan komen. Ik heb er dit couscous-gerecht van gemaakt. Couscous is heel populair in onze thuisstad Guerrara. Er wordt altijd een saus bij geserveerd met groenten (en vlees).’

Couscous met ‘slang’. Foto: Asma Kherfi-Nacer

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 tl ras el-hanout
  • 3 tl zout
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 stukken lamsvlees
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 wortel in 4 stukken gesneden
  • 1 aardappel in 4 stukken gesneden
  • 1 koolraap in 4 stukken gesneden
  • 250 ml tomatenpuree
  • 2 rode pepers
  • 20 g kikkererwten
  • 20 g tuinbonen
  • 20 g black-eye bonen
  • 100 g pompoen
  • 100 g slang van Italië (Sicilian squash, cucuzza)
  • 40 g boter
  • 400 g couscous
  • 2 ltr kokend water
  • 350 ml koud water
  • gebakken pepertjes

Bereidingswijze

  1. Bak de uien en het vlees 15 minuten op laag vuur met 2 el olie, 2 tl zout en Ras El-hanout;
  2. Voeg de ingrediënten ui t/m ‘slang van Italië’ toe en giet er het kokende water overheen; laat 45 minuten sudderen op laag vuur;
  3. Meng intussen in een stoompan de couscous met 1 el olie, 1 tl zout en 200 ml koud water, laat 10 minuten weken, doorroeren en zet de pan op de pan met saus om te stomen;
  4. Haal na 15 minuten de couscous eraf, roer er 150 ml koud water door en laat 10 minuten staan. De couscous moet zacht en korrelig zijn;
  5. Couscous opnieuw 10 minuten op de sauspan stomen, eraf halen, mengen met boter en op een schaal leggen;
  6. De saus over de couscous gieten en daarop de gebakken pepers leggen;
  7. Lekker als lunchgerecht met een glas karnemelk (daarna even siësta houden!).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.