Smaken van WUR: Dolma

Promovendus Fatma Akin neemt ons mee naar haar thuisland Turkije.

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Promovendus bij Animal Breeding en Genomics Fatma Akin neemt ons mee naar haar thuisland Turkije.

‘De Turkse keuken is in het westen vooral bekend om zijn kebab. Maar er zijn ook vegetarische gerechten zoals deze dolma’s. Mijn moeder maakt het bij speciale gelegenheden, zoals Eid, het einde van de Ramadan.’

Ingrediënten

  • Zongedroogde aubergines (9) en paprika’s (18)
  • Yoghurt

Rijst vulling

  • Een half kopje rijst (schoongespoeld)
  • 1 ui en 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tomaten, geraspt
  • 1 eetlepel biber salçası (rode peper pasta)
  • Een handje fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels zout, gedroogde munt en rode peper + 1 theelepel cayennepeper, komijn, zwarte peper (allen gemalen)
  • sap van een halve citroen
  • olijfolie

Saus

  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel granaatappelstroop
  • heet water

Bereiding

  1. Kook de zongedroogde groenten gedurende 3 tot 5 minuten tot ze zacht zijn. Spoel af in een zeef onder koud water. Laat drogen.
  2. Verwarm twee eetlepels olijfolie en fruit de ui en de knoflook. Voeg de gewassen rijst en tomaat toe. Kook tot het mengsel bijna gaar is. Doe het mengsel in een schaal.
  3. Meng de overgebleven ingrediënten met een eetlepel olijfolie. Roer door het rijstmengsel.
  4. Vul de groenten tot de helft met de vulling. Leg de gevulde groenten strak naast elkaar in een grote pan (zodat de vulling er niet uit loopt).
  5. Meng de ingrediënten voor de saus en giet deze over de dolma’s. Voeg water toe tot de dolma’s tot de helft onder staan. Breng aan de kook en laat gedurende een half uur zachtjes sudderen. Klaar!
  6. Serveer warm of koud met yoghurt en/of gedroogde munt. Afiyet olsun!

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.