Campusbewoners: Kubota

Kubota maakt landbouwmachines en is gevestigd op de campus.

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we er ieder nummer een aan je voor. Dit keer Kubota in Plus Ultra II.

De Wageningse campus herbergt sinds een paar maanden het Innovation Centre Europe van Kutoba, een Japanse multinational met 40.000 werknemers die landbouwmachines maakt. In Japan ontwikkelt het bedrijf vooral rijstlandbouwmachines, in Europa vooral tractoren en landbouwwerktuigen voor de akkerbouw, groenteteelt, fruitteelt en wijnbouw.

Kubota werkt aan smart farming en wil ‘in het Wageningse ecosysteem van kennisbedrijven zitten’, zegt Peter van der Vlugt, manager van het innovatiecentrum. Hij werkt sinds kort in Plus Ultra II, samen met tien medewerkers en enkele studenten die stage lopen, maar door de coronaregels is het er nu stil.

We hebben vacatures, want ondanks de coronacrisis blijft onze business groeien.

De machinebouwer werkt al zo’n 20 jaar samen met WUR, met name met de groep Agrosysteemkunde van Wageningen Plant Research bij de ontwikkeling van slimme landbouwmachines. Met het nieuwe innovatiecentrum wil Kubota meer samenwerken met Wageningse startups, StartLife en One Planet (een samenwerkingsverband voor duurzame technologie). ‘We willen aandelen nemen in interessante jonge bedrijven en onderzoeken nu bijvoorbeeld met One Planet hoe we verder kunnen samenwerken op het gebied van nieuwe technologieën, producten en diensten.’

Kubota doet onderzoek met kennisinstellingen in publiek-private onderzoeksprojecten van de EU en de topsector Agrifood. Daarbij richt het bedrijf zich op de digitalisering van landbouwmachines en oogstprocessen en op de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Van der Vlugt: ‘We hebben vacatures, want ondanks de coronacrisis blijft onze business groeien. Ook hebben we stageplekken, zowel in Wageningen als in onze vestiging in Nieuw-Vennep.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.