Campusbewoners: Surfix

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we er ieder nummer een aan je voor. Dit keer: Surfix in Plus Ultra I.

Hoogleraar Han Zuilhof van Organische Chemie en zijn promovendus Luc Scheres stonden in 2011 aan de basis van het techbedrijf Surfix. Scheres is nog leidinggevende bij Surfix, maar inmiddels is WUR geen aandeelhouder meer. Het bedrijf werd vorig jaar overgenomen door twee andere techbedrijven. Surfix, gevestigd in Plus Ultra I, maakt nanocoatings ten dienste van point-of-care diagnostiek. Er werken 15 medewerkers.

Chief commercial officer Hans Dijk legt het werkterrein van Surfix uit. ‘We zijn overgenomen door LioniX International uit Enschede, een bedrijf dat fotonische chips maakt voor biosensoren. De chip detecteert eiwitten en DNA aan de hand van lichtpatronen.’ De Amsterdamse startup Qurin Diagnostics, de andere eigenaar van Surfix, ontwikkelt met die biochips een detectiemethode om vroegtijdig kanker aan te tonen in urine. Vanwege de lage concentratie kankercellen in de urine moet dat een zeer gevoelige test zijn.

De nanocoatings helpen om de aanwezigheid van ziektekiemen nauwkeurig aan te tonen

De selectieve nanocoatings van Surfix zorgen ervoor dat specifieke biomoleculen op de juiste plek aan de chip binden. Hierdoor kan Surfix de aanwezigheid van antilichamen en ziektekiemen nauwkeurig aantonen. Dit jaar sloot zich een vierde partij aan, Photon Delta uit Eindhoven, die flink in het bedrijf heeft geïnvesteerd om een sneltest voor covid-19 te ontwikkelen. Hiervoor werkt Surfix onder andere samen met Food and Biobased Research van WUR.

Lees ook:

Tags:
#campus

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.