Blog: Een onbekende ander

Blogger Livia Franssen is na maanden thuis studeren klaar voor een experimentje.
Livia Franssen

‘Na maanden van studeren vanuit mijn studentenkamer en nu ook een zomervakantie in Wageningen dacht ik, laat ik eens een dag het decor veranderen. Wat als ik eens uitprobeer hoe het is om jezelf een dag lang in je eentje te vermaken met alleen datgene wat er om je heen gebeurt? Om dat uit te vinden, besloot ik op een zondag alleen naar Amsterdam te gaan.

Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de lunch picknickte ik op het Museumplein en voelde mij in het begin een beetje verloren. Waarom voel ik mij zo, vroeg ik mij af. Komt het door de omgeving waarin je mensen ziet die meestal vergezeld zijn door anderen? Uit mijn observaties vanaf het Museumplein en later vanaf een bankje in het Vondelpark, bleek dat zeker driekwart van de mensen in het centrum van Amsterdam niet in hun eentje onderweg zijn. En de mensen die wel alleen ergens gaan zitten of wandelen in het park, hebben vaak contact met iemand anders, meestal via de telefoon.

Maar wanneer je alleen bent lijkt het net alsof iedereen zich net zo met de buitenwereld bezighoudt als dat jij

Op het moment dat je ergens alleen bent, gaat je bewuste aandacht helemaal uit naar je omgeving. Dat is niet zo wanneer je met vrienden bent, het is dan namelijk  wel zo sociaal om je met hen bezig te houden. De omgeving speelt dan een onbelangrijkere rol in je beleving van de situatie. Maar wanneer je alleen bent en je je bewust bent van je omgeving, voelt het soms een beetje ongemakkelijk, want het lijkt alsof iedereen zich net zo met de buitenwereld bezighoudt als dat jij doet.

Het grappige is dus dat dit waarschijnlijk niet zo is. Ik ervaar zelf dat wanneer ik met iemand aan het bellen ben en onderweg ben, ik me opeens op een totaal andere plek kan bevinden dan de laatste locatie die ik bewust ‘geregistreerd’ heb. Ik zag dat deze zondag gebeuren met de klarinettist die vlakbij mij prachtige muziek zat te maken. Hij werd door het gros van de mensen niet eens opgemerkt. Nadat ik hem een paar euro had gegeven, bedacht ik mij dat ik dan wel alleen onderweg was, maar dat ik tegelijkertijd omringd werd door onbekenden: ik heb mij de hele dag eigenlijk niet alleen gevóeld.

Heb jij de komende weken nog eens een dag vrij? Ruil dat Wageningse Torckpark-bankje eens in voor een andere plek in het land. Je zult verbaasd zijn over wat er te beleven valt wanneer je gaat zitten en gewoon om je heen kijkt.’

Livia Franssen is tweedejaars bachelorstudent Milieuwetenschappen en woont op Droef.

Meer blogs

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.