‘Startups moeten een lange adem hebben’

F&A Next, het congres waarop startups, bedrijven en investeerders in agrifood elkaar treffen, wordt vandaag weer gehouden. Door COVID-19 niet op de campus, maar digitaal. Wat zijn de trends?
Foto: Jeroen Leffelaar

Het is niet optimaal, een netwerkevent dat nu volledig digitaal moet plaatsvinden, beaamt Jeroen Leffelaar, directeur Food & Agri Innovation bij Rabobank. Hij stelde het programma samen van F&A Next. Normaal duurt deze bijeenkomst met veelbelovende startups, grote bedrijven en investeerders anderhalve dag. Door de coronacrisis moest Leffelaar het programma inkorten tot tweeënhalf uur.

Bureaustoel

‘Netwerken is een zeer belangrijk onderdeel van F&A Next. Nu hebben we een netwerk-app, maar dat is een beetje kunstmatig. Maar er is zeker ook goed nieuws. F&A Next wordt normaliter in Orion gehouden en kan zo’n 500 deelnemers ontvangen. Nu zijn er ruim 1400 registraties vanuit alle delen van de wereld. Belangstellenden hoeven niet naar de Wageningse campus te komen, maar kunnen het event vanuit de bureaustoel volgen. Bovendien is deelname aan deze digitale editie gratis.’

 We verwachten dat de vraag naar kwalitatief goede voedingsmiddelen blijft toenemen 

Gilles Boumeester, verantwoordelijk voor Food & Agribusiness Research bij Rabobank

Tijdens F&A Next vertelt Gilles Boumeester, verantwoordelijk voor Food & Agribusiness Research bij Rabobank, wat de corona-crisis voor gevolgen heeft voor de innovatie in de agrifoodsector. Leffelaar: ‘We weten natuurlijk de precieze effecten nog niet, maar we zien wel trends. Ten eerste verwachten we dat de vraag naar kwalitatief goede voedingsmiddelen blijft toenemen. Hoewel de corona-crisis niets met de voedselkwaliteit te maken heeft, letten consumenten toch meer op kwaliteit en land van herkomst. Naar verwachting worden de voedselketens korter. Omwille van betrouwbare leveranties, duurzaamheid, smaak en kwaliteit, streven supermarkten naar meer producten uit de regio.’

Vleesvervangers

Leffelaar weet niet of de vraag naar alternatieve eiwitten, zoals vleesvervangers, blijft groeien. Dat hangt naar zijn mening af van de economische ontwikkeling. ‘Kan de consument, in het geval van een zware recessie, zich dergelijke producten nog veroorloven? Voor Wageningse startups betekent dit dat ze een lange adem moeten hebben. De agrifood is een conservatieve sector met complexe regelgeving en gematigde acceptatie van nieuwe technologie.’

En, zegt Leffelaar, als je alternatieve ingrediënten gebruikt, moeten die uitgebreid worden getest. ‘Bovendien mag voeding, zeker in Nederland, niet teveel kosten. Toch zitten we in een voedseltransitie en is de rol van de startups groter dan ooit. Het vinden van investeerders is nu even een uitdaging door de coronacrisis, maar als de mist is opgetrokken zal er een nieuw “normaal” ontstaan.’

Basilicum

‘In dat nieuwe normaal verwachten we kortere ketens, een blijvende rol voor e-commerce en vooralsnog een daling van out of home consumptie. Onze basilicum en koriander komt nu deels uit Kenia en Israël, maar kunnen we dat ook het gehele jaar door, tegen concurrerende prijzen lokaal produceren? We kijken nu naar investeringen in indoor farming in Nederland. Verder zal de beschikbaarheid van arbeid in de tuinbouw naar verwachting ook na de coronacrisis een uitdaging blijven. Ik kan me voorstellen dat er meer behoefte ontstaat aan plukrobots en digitale dienstverlening in deze sectoren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.