NWO-subsidie voor onderzoek naar vermindering voedselverspilling

Wereldwijd verspillen we een derde van ons voedsel. Onderzoeker Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om te onderzoeken hoe we voedselverspilling kunnen terugdringen.
Foto: Shutterstock

Momenteel wordt de Westerse consument op haar wenken bediend: voedsel is altijd en overal in overvloed. Tegelijkertijd stouwen we onze voorraadkast vol, voor het geval dat. Er worden enorme hoeveelheden voedsel verspild, het meest bij mensen thuis. ‘Het gaat om voedsel dat al is verbouwd, getransporteerd, gekoeld en opgeslagen. Dat alles is voor niets als het eten zo de prullenbak in gaat’, zegt Van Herpen, universitair hoofddocent Marktkunde en Consumentengedrag.

‘Er is behoefte aan een nieuw voedselsysteem.’

Erica van Herpen, universitair hoofddocent Marktkunde en Consumentengedrag

In het nieuwe project “Voedselverspilling: van overvloed naar genoeg”, gaan Van Herpen en haar groep op zoek naar een beter voedselsysteem, met minimale verspilling. Hoewel de meeste verspilling bij de consument plaatsvindt, wil Van Herpen benadrukken dat dat niet automatisch betekent dat daar vooral de oplossing ligt. ‘Natuurlijk is het belangrijk om de mindset van consumenten te veranderen. Maar andere factoren spelen ook een rol. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten die porties zo groot verpakken dat ze voor een eenpersoonshuishouden niet te behappen zijn. Daarom richten we ons op alle actoren in keten, ook detailhandel.’

Toekomstscenario’s
De komende jaren gaan de onderzoekers aan de slag om verschillende scenario’s voor het voedselsysteem van de toekomst in kaart te brengen. Dit doen ze in overleg met betrokken partijen en op basis van literatuuronderzoek. De nadruk zal liggen op consumenten (vraag) en detailhandel (aanbod). Consumenten omdat in huishoudens het meest verspild wordt, en detailhandel omdat deze een belangrijk spin in het web van de voedselketen is.
Van Herpen: ‘We hebben nog geen uitgewerkt idee hoe die scenario’s eruit gaan zien. Je kan denken aan een toekomst waarin een supermarkt geen ingrediënten meer verkoopt, maar hele maaltijden. Of een scenario waarbij elke week automatisch je melk wordt besteld wanneer deze op dreigt te raken. Het uiteindelijke doel is om het beste scenario te vinden dat leidt tot minder voedselverspilling, waar iedereen achter staat en dat we ook concreet vorm kunnen geven.’

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, Voedingscentrum, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, HelloFresh, ACV, Levarht, Iglo, Hak, EFMI en Capgemini.

Tweede NWO-beurs voor onderzoek gezonde leefstijl
De subsidie is onderdeel van de NWO-call ‘Transities en Gedrag’, waarbij in totaal 9.5 miljoen euro beschikbaar is voor onderzoek naar gedrag en gedragsverandering om transities te versnellen. Hoogleraar Emely de Vet, Consumptie en Gezonde Leefstijl, ontving ook een NWO-subsidie voor onderzoek naar een gezonde voedselomgeving.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.