Groen licht voor Wageningse plannen voor leenstelselmiljoenen

Wageningen University’s plan om de leenstelselgelden te investeren in onderwijskwaliteit heeft groen licht gekregen van de auditcommissie. Het geld—ruim 40 miljoen euro tot en met 2024—gaat naar kleinschalig onderwijs, persoonlijke en academische ontwikkeling van studenten en professionalisering van docenten.
Foto: Marte Hofsteenge

De investeringsplannen waren al even bekend, maar moesten nog kritisch getoetst worden door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dus kwam er donderdag 7 november een accreditatiepanel langs om de plannen tegen het licht te houden. Dat panel heeft een positief advies gegeven; doorgaans volgt de NVAO dit adviesBeleidsmedewerker Eva Verschoor: ‘Spannend, want bij sommige universiteiten wordt het niet in één keer goedgekeurd. Maar het panel ondersteunt onze investeringsthema’s en zag dat de plannen zijn gemaakt in goede samenwerking met studenten en medewerkers. We hebben groen licht.’

Leenstelselgeld is geld dat vrij is gekomen door de afschaffing van de basisbeurs. Het wordt verdeeld over de universiteiten en moet geïnvesteerd worden in onderwijskwaliteit. Voorwaarde: studenten, medewerkers en bestuurders moeten samen beslissen waar het geld heengaat. Volgens het accreditatiepanel heeft dat proces in Wageningen op een goede manier plaatsgevonden en zijn de doelen van het investeringsplan haalbaar.

Ruim de helft van het geld gaat naar investeringen in kleinschalig onderwijs door extra personeel aan te nemen. Een zesde deel gaat naar ondersteuning en professionalisering van docenten. Voor onderwijsdifferentiatie wordt ook een zesde deel uitgetrokken (bijvoorbeeld skills-onderwijs en student challenges). Een tiende deel gaat naar extra studieadviseurs en studentpsychologen. De rest wordt in onderwijsfaciliteiten gestoken, zoals een MyWorkspace voor studenten en andere softwarelicenties.

Vooruitgangsdashboard

Het accreditatiepanel was te spreken over een dashboard dat is ontwikkeld waarop de vooruitgang van de kwaliteitsinvestering in beeld brengt. Verschoor: ‘Daar kun je precies zien hoeveel van de maatregelen bij elk kwaliteitsthema al zijn gerealiseerd en hoeveel van het budget is gebruikt.’ Het dashboard moet op korte termijn online verschijnen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.