Museum toont werk Eppo Doeve

Hij kwam naar Wageningen om Koloniale Landbouw te studeren, maar zijn tekentalent kreeg de overhand. De Casteelse Poort eert Eppo Doeve met een expositie.
Eppo Doeve. Foto: Museum De Casteelse Poort 2

De naam Eppo Doeve (1907-1981) zal bij weinig mensen jonger dan 50 een belletje doen rinkelen. Maar in zijn tijd was hij een van de bekendste tekenaars van Nederland. En eentje die zijn carrière begon in Wageningen. Op 20-jarige leeftijd kwam hij in 1927 vanuit Bandung (West-Java) naar Wageningen om  hier Koloniale Landbouw te gaan studeren. Maar die studie maakte hij nooit af.

Ceres
Doeve werd lid van Ceres. En daar werd zijn tekentalent al snel ontdekt. Hij tekende voor het studentenblad en de jaarlijkse almanak en ontwierp affiches en toneeldecors. Ook was hij lid van de Ceresband. In geldnood, na een reis naar Londen om de Amerikaanse saxofonist Adrian Rollini te zien, solliciteerde hij bij het Amsterdamse reclamebureau DelaMar. Tot 1932 combineert hij studie en tekenwerk.

Eppo Doeve. Foto: Museum De Casteelse Poort 2

Museum De Casteelse Poort besteedt met vier zalen/kamers ruim aandacht aan het veelomvattende werk van de autodidact Doeve. Hij maakte affiches, boekcovers, illustraties, politieke prenten, advertenties en bankbiljetten. Hij werkte voor tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Elsevier en de Avro-bode. Voor bedrijven en gemeenten maakte hij grote wandschilderingen.

Mallemolen
Eén van de vier zalen is gewijd aan het Wageningse werk van Doeve. Blikvanger is een enorme poster die hij (in 1938, dus lang na zijn studietijd) ontwierp voor de opvoering van het stuk De Mallemolen van de toneelclub van Ceres. Ook zijn de originele schriften te zien die hij gebruikte tijdens colleges. Tussen de chemische formules door tekende Doeve tal van droedels en vingeroefeningen.

Doeve tekende niet alleen, maar schilderde ook. De expositie toont enkele fraaie staaltjes van zijn kunnen. Een paar van de schilderijen, waaronder een portret van zijn vrouw, zijn zelfs te koop. Door samenwerking met het Instituut voor Beeld en Geluid zijn ook bewegende beelden van Doeve te zien. De expositie ‘Eppo Doeve terug in Wageningen’ is tot 20 oktober te zien.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.