Regiocentrum Yerseke verlengt samenwerking met schelpdiersector

Het regiocentrum van WUR in Yerseke heeft zijn samenwerking met de Zeeuwse schelpdier- en visserijsector verlengd. Dertien deelnemers tekenden op 6 februari een nieuw convenant. Ze steken de komende jaren ruim 500 duizend euro per jaar in onderzoek van het regiocentrum.
Mosselen in de Zeeuwse delta. Foto: Oscar Bos

Tot de ondertekenaars behoren Zeeuwse schelpdier- en visserijbedrijven, de provincie Zeeland, Staatsbosbeheer en de gemeente Reimerswaal.

Het nieuwe convenant is een vervolg op de in 2016 afgesloten samenwerkingsovereenkomst, waarmee WUR en regionale kennispartners het onderzoekscentrum in Yerseke nieuw leven hebben ingeblazen. In de toen gekozen opzet schrijven de onderzoekers geen offertes meer, maar formuleren ze samen met de praktijkpartners de onderzoeklijn in twee A4’tjes. De deelnemers kopen een jaarlijkse hoeveelheid projecturen in, die ze als een soort strippenkaart inzetten. Die aanpak werkt heel goed, zegt programmamanager Nathalie Steins van Wageningen Marine Research. ‘Het onderzoek zit nu dichter op de praktijk en heeft meer draagvlak bij de mossel- en visserijsector.’

Onderzoeksopdrachten
De deelnemers aan het nieuwe convenant steken ruim een half miljoen euro per jaar in marien onderzoek van WUR. Dat is 20 procent van de onderzoekinkomsten van het regiocentrum. De andere onderzoeksopdrachten komen van het ministerie van LNV en Rijkswaterstaat. De afgelopen jaren kreeg het regiocentrum in Yerseke meer opdrachten van Rijkswaterstaat en regionale partners. Daardoor groeide het aantal personeelsplaatsen de afgelopen jaren van 19 naar 25.

Grevelingen
Staatsbosbeheer is bij dit nieuwe convenant ook toegetreden tot de kennispartners, omdat het als gebiedsbeheerder meer wil overleggen met de provincie Zeeland en schelpdierbedrijven. Wageningen Marine Research doet onderzoek in het Grevelingenmeer, om de gevolgen van de inlaat van zout water voor de natuur na te gaan. Ook onderzoekt het regiocentrum nieuwe vormen van kustverdediging voor de Zeeuwse delta.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.