Leefstijlinterventie WUR in basispakket

De gecombineerde leefstijlinterventie 'Slimmer', gericht op mensen met overgewicht en mede ontwikkeld door wetenschappers van WUR, wordt vanaf 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering.
Participants in lifestyle programme Slimmer get help from dieticians, lifestyle coaches and physiotherapists for two years. Photo: SLIMMER

‘Het is dit jaar voor het eerst dat een leefstijlinterventie gericht op een hoogrisicogroep een plek krijgt in de basisverzekering’ zegt Annemien Haveman-Nies, universitair hoofddocent bij Strategische Communicatie. ‘Deze mensen vielen voorheen altijd tussen wal en schip. Nu kunnen we vroegtijdig ingrijpen, voordat iemand echt ziek wordt.’ Haveman Nies werkte jarenlang nauw samen met GGD Noord- en Oost-Gelderland aan de ontwikkeling van Slimmer.

Het programma is bedoeld voor mensen met overgewicht en risico op welvaartsziektes zoals diabetes type 2. Verwijzingen lopen altijd via de huisarts. Deelnemers aan het Slimmer-programma worden maximaal twee jaar lang begeleid door verschillende professionals zoals diëtisten, leefstijlcoaches en fysiotherapeuten, om hun leefstijl te verbeteren, bijvoorbeeld door gezonder te eten, voldoende te ontspannen en meer te bewegen. Dit verkleint de kans op het ontwikkelen van ziektes en draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Het feit dat het programma nu is opgenomen in de basisverzekering, is voor Haveman-Nies een extra erkenning van de goede resultaten. ‘Uit onze studie blijkt dat mensen niet alleen gewicht verliezen en gezonder worden, maar dat ze hun gezondere leefstijl ook kunnen volhouden.’

Het programma wordt nu landelijk aangeboden en de komende maanden gaan steeds meer zorgverleners in het land van start. ‘Zo beginnen we dit voorjaar in de gehele Achterhoek. We hopen dat het een succes wordt en dat overgewicht op deze manier teruggedrongen wordt’, zegt Haveman-Nies. Dat is volgens haar zeker nodig, aangezien er momenteel in Nederland zo’n 3,5 miljoen mensen in aanmerking komen voor deze interventie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.