Student
Onderwijs

Elsevier: Wageningen opnieuw beste universiteit

Wageningen University scoort net als vorig jaar het hoogst in de ranglijst van weekblad Elsevier. Eindhoven is de beste technische universiteit, bij de zes ‘brede’ universiteiten staat Utrecht bovenaan.
Hoger Onderwijs Persbureau

© Elsevier

Deze week publiceert het tijdschrift zijn jaarlijkse onderzoek naar de beste studies in het hoger onderwijs op basis van de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123.nl. Daarin vertellen zo’n 280 duizend studenten hoe ze over hun opleiding denken: zijn ze tevreden, wat vinden ze van hun docenten, hoe goed zijn de faciliteiten?

Voor haar instellingenranglijst baseert Elsevier zich op één vraag uit de NSE: hoe tevreden zijn studenten in het algemeen over hun opleiding? Universiteiten met de meeste positief beoordeelde opleidingen scoren het hoogst.

Om geen appels met peren te vergelijken, onderscheidt het weekblad drie categorieën: brede universiteiten, die studies uit allerlei disciplines aanbieden, technische universiteiten en specialistische universiteiten.

Grote winnaar

Bij de ‘specialistische’ Wageningen University, die Elsevier opvallend genoeg niet tot de TU’s rekent, krijgen twaalf van de negentien opleidingen een positief oordeel. De andere zeven opleidingen scoren gemiddeld bij hun studenten. Per saldo is Wageningen dus net als vorig jaar de overall winnaar.

Ook studenten van de TU Eindhoven zijn goed te spreken over hun universiteit: de helft van de twaalf opleidingen krijgt een positief oordeel. Daarmee laat Eindhoven de twee TU’s in Twente en Delft ruimschoots achter zich.

Bij de brede universiteiten valt op dat verreweg de meeste studies gemiddeld gewaardeerd worden. Van de 45 opleidingen in Utrecht vallen er dertig in dat grijze gebied. Maar met elf positief gewaardeerde opleidingen mag Utrecht zich toch de beste brede universiteit van Nederland noemen.

UvA slechtste

Helemaal onderin de ranglijst eindigt de Universiteit van Amsterdam. Studenten zijn ontevreden over maar liefst een derde van alle 61 studies, terwijl slechts zeven volgens hen de middelmaat ontstijgen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.