Student
Ondertussen in...

Ondertussen in… China

De luchtvervuiling in Noord-China bereikte recordhoogtes rond kerst en oud en nieuw. Op de eerste dag van 2017 steeg de concentratie smog tot 24 keer het niveau dat Wereldgezondheidsorganisatie WHO acceptabel vindt. De media spraken van een ‘airpocalypse’ die een half miljard mensen bedreigt. Masterstudent Zhimei Li is ongerust, maar niet verrast.
Gastredacteur

Tekst: Teun Fiers

Foto: Nahorski Pavel

‘Ik ben niet zo verrast door de smog van de afgelopen weken, want de gemiddelde luchtvervuiling is al ernstig en zo nu en dan komt het tot een uiterste. Met het Spring Festival – ook wel bekend als Chinees nieuwjaar – over een paar weken, kunnen we nog een uitschieter verwachten door het vuurwerk.

De situatie van de afgelopen weken was echter wel dramatisch. Mensen met een vast werk- of studierooster hebben er het meeste last van, omdat ze niet kunnen kiezen om binnen te blijven op het ergste moment van de dag. Mijn familie en vrienden klagen er veel over en ze maken grappen om het te relativeren. Onlangs kreeg ik selfies toegestuurd van vrienden in Zhengzhou, een grote stad ten zuiden van Beijing, waarop de makers zelf niet eens zichtbaar zijn door de smog.

Je ziet jezelf niet eens op een selfie

Naar mijn mening is de smog een onvermijdbaar gevolg van de industrialisatie van China; Chinese burgers profiteren er enorm van. Het dragen van mondkapjes is noodzakelijk, maar een redelijke prijs voor de toenemende welvaart. De lucht zelf is niet giftig, dus gezondheidsrisico’s zijn er alleen op de lange termijn. In de toekomst moet schone technologie de vervuilende industrie vervangen. Ook moet er sluitende regelgeving ontwikkeld worden om te zorgen dat vervuilende bedrijven geen mazen in de wet meer kunnen vinden. Dit heeft gewoon wat tijd nodig.’

Zhimei Li, masterstudent Nutrition and health uit Binnen-Mongolïe in China, geeft uitleg bij het nieuws uit haar land.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.